Project Description

Jedan od primjera uspješne automatske robotske paletizacije dolazi sa juga Bosne i Hercegovine. Naš dugogodišnji partner, koji se bavi proizvodnjom školskog i kancelarijskog materijala je izrazio želju za automatizacijom dijela proizvodnog procesa paletizacije transportnih kutija sa registratorima.
Prethodno su ovaj zadatak izvršavali radnici u proizvodnji, a glavni cilj ovog rješenja je bio da se poveća produktivnost samih linija, kao i da se radnici oslobode posla koji je bio izuzetno fizički zahtjevan.

Primarni zahtjev našeg partnera je bio da se sa dvije mašine za proizvodnju registratora (ukupnog kapaciteta od 60 kom/min.)  registratori ručno postave u transportne kutije, te da se te transportne kutije potom zatvore, zalijepe, etiketiraju, paletizuju po već definisanoj matrici, a nakon svega da se paleta i ustrečuje. Sve ovo je svakako trebalo uraditi automatski, te vrlo brzo, efikasno i bez greške.

Kartonske transportne kutije različitih formata pune radnici sa registratorima, te ih nakon toga šalju na transportnu traku. Transportna traka vodi napunjenu kartonsku kutiju na zatvaračicu+ljepilicu čiji je zadatak zatvoriti kartonsku kutiju i zalijepiti je sa obje strane (gornje i donje), a kako bi ista bila spremna za paletizaciju.

Nakon procesa zatvaranja i lijepljenja, kartonska kutija putuje do automatske etiketirke koja lijepi etikete sa dvije strane (bočne i čeone) sa kataloškim brojem proizvoda. Izgledi i vrste etiketa se definišu na korisničkom (HMI) interfejsu, a moguće je koristiti i do nekoliko stotina različitih etiketa.
Kada se kartonske kutije označe etiketama, transportnim trakama iste idu na transporter na kojem se vrši slaganje, a prije preuzimanja od strane robota.
Za navedenu aplikaciju su korišteni specijalni transporteri sa kuglicama gdje se omogućava manipulacija kutijama na samom transporteru, a bez korištenja eksternih aktuatora ili grippera.

Robotska ćelija proizvođača KUKA je opremljena specijalnim vakumskim gripperom kojim može manipulisati sa više kutija odjednom i u različitim formatima kutija (3×1, 2×2, 4×2, 5×2 i 6×3+2). Uz to je omogućeno i automatsko uzimanje i slaganje praznih paleta na odgovarajuću poziciju, kao i postavljanje pregradnog papira za manje formate kutija.
Na početku svoga rada, sistem detektuje da li je paleta postavljena na svoje mjesto. Ukoliko nije, robot uzima paletu iz magacina za palete i postavlja je na za to predviđeno mjesto. Nakon toga se detektuju da li su kartonske kutije složene u potrebnom formatu te da li su spremne za paletizaciju. Robot nakon toga uzima kartonske kutije, te ih slaže na paletu sve dok se ne popuni određena količina predviđena za transport.

Puna paleta sa kartonskim kutijama (najveće visine 280 cm) putuje sljedećom transportnom trakom do automatske strečerice, gdje se vrši strečovanje po željenoj visini, zategnutosti i debljini folije.

Nakon procesa strečovanja, gotova paleta putuje transportnim trakama van safety zone i zone paletizacije te je ista spremna za skladištenje.
Na izlaznom bufferu je predviđeno 6 paletnih mjesta za pune palete.
Cjelokupan gore navedeni proces možete pogledati na videu ispod.

Sigurnost operatera, kao i ostalog radnog osoblja je na prvom mjestu u svakom procesu proizvodnje, a kako bi se ona obezbjedila cijeli proces paletizacije je urađen u skladu sa svim Safety procedurama, te opremljen sigurnosnim svjetlosnim zavjesama, graničnim prekidačima, sigurnosnim bravicama, svjetlosnim tornjevima i drugom opremom za sigurnost i zaštitu na radu.

Cijelokupnim procesom, od zatvaranja i lijepljenja kutija, preko etiketiranja, paletizacije i strečovanja, do skladištenja paleta sa proizvodima, se upravlja uz pomoć programa na 15” touch screen-u SIEMENS-ovog S7 1500 PLC-a, koji je smješten neposredno uz zonu paletizacije.

Ovom aplikacijom povećana je efikasnost, brzina i ukupan kvalitet procesa paletizacije, a uz to su i smanjeni troškovi proizvodnje angažovanjem manjeg broja radnika na ovim poslovima.

Ukoliko Vam je potrebna paletizacija proizvoda ili želite saznati više informacija u vezi iste, možete se obratiti našem stručnom timu inženjera koji će rado saslušati Vaše zahtjeve i pomoći Vam u ostvarenju Vaših ideja i planova.