Project Description

Kompanija Tipteh je razvila rješenje za mjerenje pomaka na brzohodnoj presi, pri čemu je osnova projekta bio laserski triangulacijski senzor Micro Epsilon ILD2300. Korištena je laserska triangulacijska metoda a rezultati su koristili kao provjera hipoteze partnerske kompanije.

Provjera kvalitete

Partnerska kompanija vrši proces lameliranja na brzohodnoj presi sa različitim brzinama. Mijenjanje brzine hoda prese je jedna od njenih osnovnih karakteristika.

U proizvodnji je uočena razlika u kvalitetu finalnog proizvoda, što je posljedica promjene brzine hoda prese. Pri različitim brzinama rada prese su također opazili i različitu brzinu habanja alata, te su postavili hipotezu da se povećanjem brzine hoda prese, kvalitet finalnog proizvoda smanjuje.

Rješenje po mjeri

Partnerska kompanija je željela rješenje koje bi moglo posmatrati pomak hoda prese i pri velikim brzinama. Tipično imaju oko 300 udaraca u minuti, gdje je hod prese svakog udara 25 mm.

Zahtjev je da se mjeri pomak sa tačnošću manjeom od 20µm.

Tom projektu su pristupili inženjeri Tipteh-a koji su razvili metodu za mjerenje i potvrdili hipotezu partnerske kompanije. Obzirom da je hod prese izuzetno brz, mjerenje je moguće samo pomoću brzih beskontaktnih mjerača. Potrebno je imati dovoljno kratko vrijeme uzorkovanja jer bi u suprotnom greška mjerenja bila prevelika.

Laserski triangulacijski senzor

Jezgro projekta za mjerenje pomaka predstavljao je laserski triangulacijski senzor ILD2300 Micro Epsilon sa mjernim opsegom od 50 mm. Ovo je jedan od najbržih laserskih triangulacijskoh senzora na tržištu. Mjerno područje od 50 mm je izabrano zbog činjenice da je hod prese prilikom udara 25 mm. Na ovaj način, senzor se može instalirati tako da kretanje prese prilikom svakog udarca bude unutar mjernog opsega senzora.

Preciznost izabranog senzora je 10 µm sa rezolucijom od 0,8 µm. To odgovara zahtjevima da se mjeri hod prese sa tačnošću od 20 µm. Laserski triangulacijski senzor sa brzinom od 30 000 mjerenja/sec mjeri položaj prese i obezbjeđuje statistički minimum.

Za analizu su korištena 4 senzora, iz svakog ugla po jedan senzor.