Project Description

Step motori i step drajveri sa integrisanom EtherCAT komunikacijom savršena su kombinacija za pouzdan i siguran rad u industrijskom okruženju. Postoje različiti modeli step motora, upravljačkih jedinica, kao i kombinovanih jedinica koji objedinjuju step motore i step drajvere u sklopu jedne jedinice. EtherCAT komunikacioni protokol u poslijednje vrijeme sve više dobija na značaju u industrijskoj automatizaciji jer je upravo i  namjenski razvijen za ove potrebe. Osnovni cilj je bio postići dovoljno veliku brzinu između I/O modula i motion kontrolera.

Različiti modeli step drajvova

PLUS ET step drajver je za nešto snažnije motore sa strujom do 6 A. Karakteristike su slične step drajveru CSD ET. Posebnost X-PLUS ET step drajvera je u tome što se može direktno povezati na mrežni napon između 110 i 230 VAC. Ovaj drajver takođe može upravljati većim step motorima veličine do 86 mm sa obrtnim momentom od 920 Ncm.

EtherCAT Flex-drajver je vrlo kompaktni upravljački drajver na EtherCAT-u koji je širok samo 17 mm. Podržava različite načine rada kao što su PP, CSP, CSV i Homing. Nije potrebno programiranje, sva podešavanja mogu se izvršiti putem EtherCAT mreže. Posjeduje posebno napajanje za upravljačku jedinicu i step motor.

Step motor za industrijsku upotrebu

Step motor dizajniran je za upotrebu u industrijskom okruženju. Najmanji industrijski step motor serije RH ima prirubnicu od 42 mm (NEMA 17) i obrtni moment od 29 Ncm. Takav motor se također može dobiti s obrtnim momentom od 80 Ncm.
Veći industrijski step motori imaju robusnije kućište koje je otpornije na vodu i prašinu od kućišta standardnih step motora. Dizajniran je da bude zaštićen na nivou IP54, što se odnosi na motore serije RM. Industrijski step motori serije RM imaju veličine prirubnica od 56 mm (NEMA 23) i 86 mm (NEMA 34) sa obrtnim momentom od 165 Ncm do 920 Ncm.

Industrijski step motori serije SP imaju zaštitu IP65. Ovi motori imaju i specijalnu uljnu brtvu na osovini koja sprečava ulazak vode i prašine u motor. Ovi motori postoje i u veličinama prirubnica od 56 mm (NEMA 23) i 86 mm (NEMA 34) i sa obrtnim momentom od 170 Ncm do 900 Ncm. Dužine ovih motora kreću se od 89,5 mm do 150 mm.

Prednosti EtherCAT komunikacije

Princip rada – EtherCAT uređaji obrađuju Ethernet pakete čitajući podatke upućene njima i istovremeno zapisujući podatke natrag u paket dok putuju preko uređaja. To znači bolje korištenje propusne širine u samoj komunikaciji.
Brzina – EtherCAT je najbrža industrijska Ethernet tehnologija upravo zbog načina obrade paketa podataka. Idealno za aplikacije kretanja, razne aplikacije za mjerenje i za udaljene U / I jedinice. Komunikacija putem EtherCAT-a također manje opterećuje CPU kontroler.
Fleksibilna topologija – EtherCAT je fleksibilan u postavljanju mrežne topologije. Topologija linije može se proširiti na topologiju prstena, nudeći dodatnu fleksibilnost, poput redundancije. Sve što nam treba je glavni uređaj s različitim Ethernet portom. Ovo takođe omogućava isključivanje uređaja tokom rada.

Jednostavnost, robusnost – EtherCAT se može konfigurirati na takav način da automatski dodjeljuje adrese uređajima, što znači da ne postoji ručna konfiguracija. Malo opterećenje sabirnice i mogućnost međusobnog povezivanja uređaja omogućavaju veći otpor vanjskim smetnjama. Sistem omogućava precizno i ​​brzo otkrivanje mrežnih grešaka. Budući da se protokol ne temelji na TCP / IP, nema potrebe za administracijom MAC i IP adresa, niti je potrebno konfigurirati mrežne sklopke i usmjerivače.
Integrisana sigurnost – EtherCAT omogućava FailSafe preko EtherCAT-a (FsoE). Koristi se putem uređaja sa certifikatom TŰV. Protokol ispunjava zahtjeve za SIL3 i pogodan je za centralizirane i decentralizirane sisteme upravljanja.
Dostupnost – EtherCAT pruža industrijsku Ethernet funkcionalnost po nižoj cijeni od klasičnog sistema.