Project Description

Cognex, vodeća kompanija u oblasti vision sistema u svijetu, objavila je novu tehnologiju Powergrid™ zasnovanu na teksturnom lociranju simbola. Algoritam je jedinstven i pristupa dekodiranju 2D matriks DPM kodova. Dosadašnji algoritmi su za dekodiranje tražili »L« karakteristiku, dok Powergrid tehnologija traži obrazac naizmjenično svijetlih i tamnih modula koda.

Powergrid tehnologija za čitanje DPM koda

Powergrid tehnologija drastično povećava performanse čitanja 2D matriks DPM kodova. Poznato je da geometrija proizvoda, loša rasvjeta, optičke barijere i greške pri graviranju otežavaju čitanje. Međutim, za razliku od prijašnjih tehnologija, Powergrid tehnologija uspješno locira i dekodira čak i znatno oštećene kodove ili kodove bez »L« karakteristike.

Iako je 2D Max® tehnologija ranije postavljala standarde za kodiranje DPM kodova, Cognex je u konstantnoj potrazi za mogućnosti poboljšanja algoritama.

Nakon analize slike simbola koji se nisu mogli dekodirati, otkrili smo da je uzrok neuspješno dekodiranih kodova  ustvari neprepoznatljiva »L« karakteristika DPM kodova. Sa naših 30+ godina iskustva u oblasti mašinske vizije, naši inženjeri su razvili potpuno novu i inovativnu tehnologiju koja može locirati i dekodirati DPM kod bez oslanjanja na »L« karakteristiku. Rezultat je nevjerovatan”, kaže Karl Gerstom, potpredsjednik Cognex Division ID.

Cognex Powergrid tehnologija je sada dostupna na »X« modelima DataMan 150, DataMan 260 i DataMan 300.