Project Description

Zbog krize izazvane epidemijom virusa COVID-19, kolege inžinjeri iz Slovenije udružili su svoje snage i u veoma kratkom vremenskom roku razvili prototip respiratora kako bi omogućili spašavanje života svojih sugrađana. Pored toga što su za razvoj ovog respiratora koristitli sve komponente sa domaćeg tržišta za upravljanje ovim respiratorom odlučili su se za Unitronics-ov UniStream PLC. Glavni učesnici u ovom projektu su kompanije Domel, Lotrič Meroslovje, Zavod 404, Tehnološki park Ljubljana, EKWB kao i kompanija BPMC. Sa velikim zadovoljstvom ističemo da su prve četiri kompanije naši dugogodišnji poslovni partneri.

Pricip rada DIHAM respiratora

Kako bismo opisali princip rada DIHAM respiratora, najbolje je da citiramo riječi samog proizvođača.

Riječ je o takozvanom turbinskom tlačnom respiratoru (bez naduvavanja), namijenjenom najkritičnijim pacijentima, s teško oštećenim plućima koji više ne mogu samostalno disati i potrebna im medicinski prilagođena doza mješavine zraka i kiseonika. Uređaj je dizajniran na takav način da može raditi u bolničkom okruženju kao i u mobilnim bolnicama ili čak samostalno. Jezgro uređaja čini ventilator, a sam uređaj neovisno od drugih uređaja osigurava vlastiti izvor pritiska i protok zraka, što zapravo znači da mu nije potreban komprimirani zrak.  Ovaj respirator ne zavisi od drugih uređaja, i dovoljno je da  mu obezbjedimo samo električno napajanje i izvor kiseonika, koji može biti centralni ili iz boce. Po zahtjevu medicinskog osoblja moguće je vršiti regulaciju uređaja kako bi se prilagodio trenutnom stanju pacijenta.

Na slici ispod prikazan je funkcijski dijagram uređaja

Tri režima rada

Krajem mjeseca Aprila prototip DIHAM respiratora predstavljen je doktorima na Univerzitetskom kliničkom centru Ljubljanja, koju su bili oduševljeni ovom prezentacijom. Kako bismo najbolje opisali 3 osnovna režima rada ovog respiratora ponovo ćemo citirati riječi proizvođača.

Reportaža o DIHAM respiratoru

Uređaj može raditi u tri različita režima:

– Prvi režim je “Dvostruki pritisak ili BIPAP”. U ovom slučaju uređaj ‘diše’ umjesto pacijenta koji se nalazi u nesvijesti ili u komi.
– “CPAP”, u ovom slučaju uređaj čeka dah pacijenta putem maske ili cijevi, takozvanog “okidača” ili signala okidača. Pacijent je svjestan i diše neovisno uz pomoć respiratora. Otkucaje i disanja pacijent diktira, a respirator pomaže.
– Posljednji režim je “Visoki protok”. Protok zraka obogaćen kiseonikom putuje kroz cijevi do pacijentovog nosa, pružajući pacijentu dovoljan protok i kiseonik tokom neovisnog disanja.

Unitronics PLC za precizno upravljanje i nadgledanje rada respiratora

Displej PLC-a dizajniran je za precizno daljinsko praćenje stanja pacijenta, smanjujući rizik od infekcije osoblja na sljedeće načine:
– ekran osjetljiv na dodir čak i prilikom rukovanja sa zaštitnim rukavicama,
– podacima koji su prikazani na ekranu možete pristupiti sa vaših uređaja kao što su telefon ili tablet,
– ugrađeni alarmni sistem omogućava postavljanje alarma i slanje obavještetenja medicisnkom osoblju na njihove telefone,
– postavljanje nekoliko različitih nivoa pristupa (medicinska sestra, tarapeut, doktor …),
– može se veoma lako integrisati sa bilo kojim drugim medicinskim uređajem (CPR ) koji je namjenjen za vještačko disanje.

UniStream PLC omogućava pristup i promjenu sljedećih parametara

– Brzinu disanja,
– Odnos između dužine trajanja udisaja i izdisaja,
– Pritisak na dovodu,
– Održavanje pozitivnog pritiska na kraju izdisaja PEEP, kao i održavanje nivoa kiseonika.

Prikaz ključnih podataka respiratora i pacijenta, uključujići:
– Trenutni pritisak,
– Volumen pruća,
– Stvarni pritisak na kraju izdisaja.

Kao i do sada i ovaj put naša kompanija TipTeh pokazala je visok stepen društveno socijalne odgovornosti. Ovim putem želimo da iskažemo našu spremnost za saradnju sa svim našim saradnicima koji se odluče za razvoj ovakvih ili sličnih proizvoda a koji su namjenjeni za dobrobit cjelokupne zajednice. Takođe pored naše tehničke podrške možete računati i na potpunu podršku od kompanije Unitronics.

KLIKNITE OVDJE UKOLIKO ŽELITE DA PREUZMETE BROŠURU O APLIKACIJI