Project Description

Nadzor elektro-ormara

Hans Turck je predstavio modul IM12-CCM, koji vam pomaže da uspostavite kontrolu nad električnim ormarima. Razvoj ovog modula zasnovan je na temelju modula IMX12-CCM prilagođenom za kontrolu u Ex području, a povodom potražnje kupaca koji žele koristiti istu funkcionalnost u okruženjima gdje nema rizika od eksplozije. Ove funkcionalnosti su se, između ostalog, pokazale kao veoma korisne za kontrolu kućišta sistema u IT industriji kao i za kontrolu ormara za drugu opremu automatike. Zbog svog skromnog oblika kućišta, širine 12.5 mm, može se koristiti i tamo gdje nema dovoljno prostora.

Napredne funkcije nadzora

Kontrolni modul IM12-CCM posjeduje precizan triangulacijski senzor koji mjeri rastojanje do vrata elektro-ormara, što osigurava da su vrata ormara pravilno zatvorena. IM12-CCM također posjeduje i senzor temperature i senzor vlage koji prikupljaju informacije o uslovima okruženja u električnom ormaru. Pored toga, tu je i funkcija učenja koja će automatski podesiti podrazumjevane vrijednosti i prenijeti ih na povezane sisteme. Prema tome, mjerni uređaj će spriječiti kritična odstupanja i istovremeno pojednostaviti kontrolu.

Uz modul za kontrolu IM12-CCM dolazi i integrisani loger podataka koji snima vrijeme i datum svaki put kada se vrata ormara otvore. Turck IM12-CCM modul ima dovoljno memorije za čuvanje podataka u trajanju od dvije godine. Podaci su dostupni za čitanje preko IO-Link interfejsa.

Korištenje modula Turck IM12-CCM je također moguće i u većim električnim ormarima gdje je potrebno više uptavljačkih uređaja. Tu dolazi do izražaja funkcija master-slave koja omogućava povezivanje dva modula za kontrolu IM12-CCM.

Glavni čvor (master) će u ovom režimu snimiti podatke podređenog čvora (slave). Glavni čvor će zatim obrađivati podatke i postaviti podrazumjenave vrijednosti.

Više informacija možete pronaći u tehničkim specifikacijama na linku Turck IM12-CCM.

Kontrola radnih uslova

 

Dizajn modula olakšava instalaciju na DIN šinu u bilo koji elektični ormar. Turck IM12-CCM će savršeno raditi zajedno sa mjernim instrumentima i ostalom infrastrukturom opreme.

To će pomoći pri boljem nadzoru rada i pomoći u sprečavanju mehaničkih oštećenja. Modul također omogućava prilagođavanje parametaram što dodatno povećava njegovu upotrebu. Uz modul također dobijate i IO Link komunikacijski protokol i kompatibilne alate Field – Device – Tool (FDT).

Ovdje možete pročitati korisne članke o različitim slučajevima korištenja Turck IM12-CCM modula za kontrolu!